Mi a heg?

A heg egy meghatározott mélységű sérülés elkerülhetetlen eredménye. Ezzel szemben a bőr felső rétegét (epidermist) érintő sérülések hegesedés nélkül gyógyulnak. Így, amikor a sérülés már nem csak felületes, hanem mélyebbre hatol és érinti az irhát, heg keletkezik.

A mélyebb sérülések oka és az azt követő hegképződés ugyanolyan sokszínű, és változatos mint maga az élet. A sérülések gyakran vágások, sebek vagy harapások következményei. A hő által okozott sérülések, mint például az égés vagy a forrázás, vagy az agresszív vegyi anyagok bőrrel való érintkezéséből eredő kémiai égések is okozhatnak mély sebeket, amelyek után hegképződés jelentkezhet.

Előbb vagy utóbb mindenkinek lesz hegekkel kapcsolatos tapasztalata. A heg azonban – eredetétől és súlyosságától függően – sokkal többé válhat, mint pusztán fizikai sérülés. Egyes emberek nemcsak fizikailag tartják zavarónak a hegeket, hanem kevésbé érzik magukat vonzónak. Ez különösen akkor igaz, ha a hegek olyan helyeken vannak, amely nehezen fedhető el – arc, nyak vagy kéz.

Ez még fontosabbá teszi a hegek korai kezelését – a heg láthatatlanná tételéért és a pozitív testképért.