Problémás hegek

Különböző típusú hegek keletkeznek. Egyes hegek problémákat okozhatnak.

A kiemelkedő vagy hipertrófiás heg
A hipertrófiás heg röviddel a seb gyógyulását követően képződik, és a kötőszövet rostjainak túlzott képződése, burjánzása miatt alakul ki. A heg általában kidomborodik és a környező bőrfelületből kiemelkedik, bár kiterjedése az eredeti sérülés területére korlátozódik. A túlnövekedett hegek különösen jellemzőek abban az esetben, ha a sebet nem látták el megfelelően, illetve nem kötötték be, vagy az elfertőződött.

 

 

A lesüllyedt vagy atrófiás heg
Ez a fajta heg akkor alakul ki, amikor a hegszövet befedi a sebet, de nem elegendő mennyiségben képződik ahhoz, hogy a sérült területet teljesen befedje. Ez a heg különösen pattanások (kelések) és bárányhimlő következtében képződik (tölcsérheg).

 

 

A kiemelkedő heg, azaz a keloid
A keloid általában sokkal a seb gyógyulását követően alakul ki. Kialakulását a kötőszövetek rostjainak erőteljes túlképződése okozza, amely a seben kívül, az egészséges bőrbe nő bele, akárcsak a rák ollói. A keloidok képződése különösen lányok és fiatal nők esetében jellemző. Azok a hegek, amelyek a test feszesebb részein találhatóak, szintén hajlamosak arra, hogy keloidok képződjenek rajtuk. Gyakran az öröklött genetikai hajlam is kimutatható.